Din profil

Mobilitet

Nedsat mobilitet eller bevægelighed i kroppens led kommer ofte (men ikke altid) til udtryk, som en følelse af at noget er ‘spændt’ eller ‘stramt’. Det kan føles ubehageligt og i visse tilfælde også medfører smerte. Begge dele kan sætte begrænsninger i din hverdag og på din træning, da visse bevægelser kræver mere mobilitet end andre.

Harmonikaindhold

Selvom noget føles spændt og stramt, er det ikke altid lig med at kroppens væv er blevet stift, eller at der er noget galt. I mange tilfælde, er det fordi at du ikke kommer ud i yderstillinger særlig ofte, og/eller at der mangler styrke eller udholdenhed i området. Kroppen er simpelthen ikke vant til det, og bliver derfor hurtigt træt, og skaber en følelse af spændthed, træthed og ømhed og når området bliver brugt, eller ikke bliver brugt.  

Derfor er de øvelser vi har valgt til vores mobilitets programmer, typisk kombination af udspænding og styrke samtidig, da forskning på området har vist at det har den bedste effekt. 

Det er vigtigt at understrege, at hvis man vil lave mobilitetsøvelser for at blive bedre til at udføre en specifik øvelse, f.eks et squat, vil det bedste man kan gøre være at øve sig mere at udføre et squat. Det vil fungere som mobilitetstræning i sig selv, da man specifikt vil udfordre det alt det relevante væv. Andre mobilitetsøvelser vil være et godt supplement hvis man har tiden og overskuddet til det, men det må ikke tage fokus væk fra ‘rugbrødsarbejdet’.

Disse små programmer program består af udvalgte øvelser der kommer alle vigtige funktioner igennem for det valgte område.

Programmet kan laves dagligt, eller efter behov, og kan laves på så lidt som 5 min (hvis man bare laver en enkelt runde). Der er som sådan ikke en rigtig eller forkert måde at gøre det på, det kommer an på hvad man gerne vil have ud af det.

Det er flere måder at gribe det an på:

– For at se og mærke fremskridt hurtigt: Lav en runde af øvelserne, en til to gange om dagen.

– Du kan lave en runde som del af din opvarmning inden du skal træne.

– Du kan se det som ‘almindelig’ træning og lave to til tre runder, to til tre gange om ugen.

– Du kan simpelthen også bare lave øvelserne indimellem, efter behov, for en rar fornemmelse i kroppen bagefter. Derhjemme foran fjernsynet, eller lige efter du er stået op. Det er bare forslag, du bestemmer selv hvornår det passer dig bedst.

God fornøjelse!